Köpeklerde Kene Nasıl Yok Edilir.

Köpeklerde Kene

Her zaman en tehlikeli parazit türleri arasında olan köpeklerde kene , oldukça fazla görülen bir böcek türüdür. Kan emici tehlikeli bir parazit türü olmasının yanında aynı zamanda birçok hastalığın taşıyıcısı olarak da bilinir.

Hayvanlara bulaştırdığı gibi insanlara da bulaştırma oranı yüksektir. Kene ısırması sonucu belirli etkiler görülür ve bu etkiler ise aşağıda verilmiştir;

  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Eklemlerde şişme
  • Şiddetli ağrı
  • İlgisizlik ve depresyon
  • Öksürük vb.

yukarıda verilen belirtiler kene ısırması sonucu gerçekleşen yan etkilerdir. Köpeklerde Kene ısırması %15 oranında görülür. Bu sebeple de köpek sahiplerinin veteriner hekim kontrolünde iç dış parazit yaptırması oldukça önemlidir.

Kene, köpeklerde kedilere oranla daha fazla görülen bir parazit türüdür. Bu sebeple de köpek sahiplerinin veterinere görürmesi ve kontrollerini yaptırması çok önemlidir.

Kenelerin hayvanlara ve insanlara hastalık bulaştırma riski oldukça yüksektir. Bu rahatsızlıklar arasında “kırım Kongo” hastalığı ise en baş sırada yer almaktadır. Hem tehlikeli hem de ölümcül bir hastalık olarak bilinir.

Korınuşması için öncelikle köpeklere iç dış parazit ilacı yaptırılması önemlidir. Parazit hastalıkları mevsimsel olmakla beraber kenelerin köpekler üzerine kolayca tutunması bahar aylarında daha sık görülür.

Köpeklerde Kenenin Yol Açtığı Hastalıklar Nelerdir?

Köpeklerin tüylerin kolayca tutunarak kan emen dış parazit türleri arasında bulunan kene, oldukça küçük olması sebebi ile gözden rahatça kaçabilir. Köpeklerde kene   %15 oranında bulunmaktadır.

Bu sebeple de köpek sahiplerinin dikkatli olması ve veteriner kontrolünü yaptırması oldukça önemlidir. Köpeklerin üzerine yapıştıklarında kan emerek şişeler ve kolayca görülebilecek boyuta ulaşırlar.

Yaz aylarında üremeleri artış gösterir ve tutundukları hayvanın üzerine keneler kan emerek 5mm büyüklüğüne kadar ulaşırlar. Köpeklere bulaştırdıkları hastalıkların Türkiye’de görülen çeşitleri ise  aşağıda verilmiştir.

  • Lyme hastalığı
  • Babesiosis hastalığı
  • Ehrlichiosis hastalığı
  • Anaplasmosis hastalığı
  • Hepatozoonosis hastalığı

Yukarıda verilen hastalıklar arasında Lymne hastalığı oldukça tehlikelidir. Kırım Kongo kanamalı ateşli hastalığın da görülme olasılığı oldukça yüksektir. Keneler ısırdıkları zaman 3-30 gün içerisinde hastalık bulaştırma riski vardır.

Bulaşmasın önlemek için köpeklere iç dış parazit damlası veteriner hekim gözetiminde damlatılmalıdır. Böylelikle istenilen şekilde önlem alarak korunma sağlanmış olur.

Köpeklerde kaşıntı tedavisi

köpeklerde kene
köpeklerde kene

Kene Çıkarma İşlemi Nasıl Yapılmalıdır ?

Kene Çıkarma işlemini hayvan sahiplerinin yetkin bir bilgiye sahip değilse denemeleri ve derhal veteriner hekimlere götürerek   çıkarılması gerekmektedir.

Her hayvana göre kene çeşidi bulunmaktadır. Sert kene ve yumuşak kene olarak ikiye ayrıldığı bilinir. 900 çeşidi olduğu bilinen Kenenin, profesyonel uzmanlar tarafından çıkarılma işlemleri ise aşağıdaki gibidir;

  • Kene şampuanı ile çıkarmak
  • Kene spreyi ile kene çıkarmak
  • Vazelin ile kene çıkarmak

yukarıda verilen örneklemelerden sadece bazılarıdır. Birçok kene çıkarma yöntemi olsa da bunun profesyonel biri tarafından yapılması da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Çünkü köpeğe ve daha pekçok hayvana zarar verebilir. Bilinçli köpek sahiplerinin yapması gereken tek şey veteriner kontrolü altında uzman bir el tarafından çıkarma işleminin  sağlanmasıdır.

Belirtilen yöntemlerin denenmesine gerek kalmadan iç dış parazit ile önlem alınmadı oldukça önemlidir.

Kene birçok çeşidi bulunan ve her canlıya göre ayrı çeşidinin mevcut olması  ile beraber farklı renklerde olduğu bilinmelidir. Bu sebeple de her hayvanın üzerine rengine göre farklı bir cins gelebilir.

Köpeklerin ve kedilerin tüylerin tutunduğu gibi insana da helme özelliği vardır. Kenenin çıkarılabilmesi için kene spreyi veya şampuanı oldukça etkili bir çözümdür.

Köpeklerde kene için en etkili çözümlerin uygulanmasına dikkat edilmelidir ve kişilerin bilinçsizce keneyi çıkarmaya çalışması hayati tehlikeyi de beraberinde getirir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir